ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Пројекти намењени равноправном учешћу особа са инвалидитетом у саобраћају ПДФ Штампа Eл. пошта

 

Процена је да би до краја 2009. године Секретаријат за саобраћај могао да реализује три пројекта којима се стварају повољнији услови за кретање и значајно подиже ниво безбедности особа са посебним потребама.

Пројекат лантерне намењене слепим и слабовидим особама

Овај елемент саобраћајне опреме требало би, да се као део пакета, уграђује на семафоризованим раскрсницама у Београду. Да би пешачки прелаз био прилагођен особама са посебним потребама, поред уградње новог типа лантерне, потребно је поставити тактилне траке за вођење пешака у зони раскрснице и дуж пешачких прелаза. На сваком пешачком прелазу треба извршити изградњу рампи нагиба до 6% обарањем ивичњака чиме се ниво тротоара своди на ниво коловоза.  На рампама треба поставити тзв. блистер тактилне елементе. Тактилне траке и блистер елементи могу се извести поплочавањем или лепљењем  полиестерских плоча.
Израда прототипа  лантерне за слепе и слабовиде особе (један пар лантерни), монтажа истих на раскрсници 27. марта – Старине Новака и тестирање ће бити завршени до краја октобра 2009. године.
На описани начин, током 2010. године, може се извршити опремање раскрсница:
  1. Булевар Краља Александра – Кнеза Милоша – Таковска (Главна пошта)
  2. Булевар Краља Александра – Београдска (Правни факултет)
  3. Булевар Краља Александра – Рузвелтова (Буков споменик)
  4. Трг Републике – Француска – Коларчева (Народно позориште)
  5. Кнез Михаилова – Париска (Калемегдан)
  6. Теразије – Трг Николе Пашића
  7. Булевар Михаила Пупина – Гоце Делчева (Дом здравља Нови Београд)
  8. 27. марта – Краљице Марије – Старине Новака (Градска управа )
  9. Кнеза Милоша – Немањина
  10. Кнеза Милоша – Краља Милана  (раскрсница Лондон)
Процена је да би до краја 2015. године 150 семафоризованих раскрсница на територији Града Београда могло да буде прилагођено особама са посебним потребама, на описани начин.

Постављање дисплеја за одбројавање преосталог времена на пешачким сигналима

Дисплеји су намењени деци нижег школског узраста, старијим особама и особама са проблемима при кретању. Наведене категорије врло често исказују своје незадовољство радом семафора на пешачким прелазима на којима је период чистог зеленог светла такве дужине да не омогућава пешаку да у току зеленог светла у потпуности изврши прелазак на другу страну улице. Иако је сигналним плановима на раскрсницама обезбеђено заштитно време које пешаку омогућава да безбедно доврши прелазак, наведене категорије појаву црвеног светла доживљавају као непријатну и стресну ситуацију те настављају кретање ужурбано, претрчавањем или чак враћањем на полазну позицију.
До краја 2009. године на 50 пешачких прелаза у граду биће уграђено 100 дисплеја за одбројавање преосталог времена на пешачким сигналима.

Постављање покретне рампе за кретање инвалида кроз подземни пешачки пролаз „ТЕРАЗИЈЕ“ (McDonalds)

Реализација ће бити остварена у сарадњи са друштвено одговорним компанијама, односно у сарадњи са невладиним сектором или као донација међународних организација.