ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Постављен уређај за помоћ слепим и слабовидим особама при преласку коловоза ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за техничко регулисање саобраћаја - Одељење за светлосну сигнализацију
недеља, 10 јануар 2010 00:22


lanterna za slepeНа раскрсници улица 27. марта – Краљице Марије – Старине Новака, на пешачком прелазу на прилазу улице Старине Новака из праваца Цвијићеве улице, постављен је пар уређаја који слепим и слабовидим особама помажу код прелажења коловоза на овом прелазу.
Технички и функционални  захтеви по којима су уређаји развијени и израђени дефинисани су од стране Секретаријата за саобраћај Града Београда. Уређаји су развијени и израђени од стране Института „Михаило Пупин“ из Београда.

За проналажење уређаја слепе особе користе локатор тон који се емитује све време док је на уређају црвено светло и који се чује у околини уређаја од око 5 метара.
Пешак, слепа или слабовида особа, која жели помоћ при прелажењу активира уређај притиском на тастер у трајању од две секунде. Након истека периода од две секунде уређај емитује кратак бип сигнал којом пешаку саопштава да је најава прихваћена.
При појави првог зеленог интервала на прелазу се емитује звучни сигнал у току зеленог сигналног појма, а у току трајања заштитног периода за пешаке изабрана је једна од три опције  - гласовно одбројавања о преосталог времена за завршетак прелажења.
По завршетку овог циклуса уређај више не емитује звучни сигнал, до следеће најаве пешака. Тиме се минимизира ометање људи који у непосредном окружењу живе и раде.
Уколико пешак жели да добије информацију (као подсетник) о томе који ће звучни сигнал бити активан при појави зеленог треба да продужи притисак на тастеру за још једну секунду, што значи да тастер држи притиснутим у трајању од три секунде.
Ако пешак жели пуну информацију о самом прелазу и локацији на којој се налази треба доњи вибро тастер да држи притиснутим у трајању од пет секунди. Тиме се не активира најава већ је само могуће чути дужу поруку.
Изабрани су дужи временски интервали при најави пешака како би се минимизирала злоупотреба уређаја и ометали људи у околини.
Параметри по којима уређаји тренутно раде јесу предмет тестирања како би се дошло до оптималних вредности које би се користиле у Београду, тако да је свака сугестија и примедба добродошла.
Детаљније техничке податке можете прочитати - овде.

 

За контакт можете користити телефон (011) 2-750-759. Лице за контакт Љубиша Љубић, дипл инг саобраћаја.