ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

ПДФ Штампа Eл. пошта
четвртак, 02 септембар 2010 11:45


Trasa linije BG voz

 У циљу пружања боље услуге јавног градског превоза у Београду, а по угледу на друге европске градове, град Београд је, у сарадњи са ЈП ''Железнице Србије'', у претходном периоду предузеo активности како би се реализовао пројекат ''Градске железнице - БГ ВОЗ нови градски превоз''. Резултат тих активности је почетак рада ''Градске железнице - БГ ВОЗ нови градски превоз'' који је предвиђен за 1. септембaр 2010. године. У овој фази предвиђено је увођење линије од Новог Београда до Панчевачког моста, док је у наредном периоду планирано продужење до Земуна, односно Батајнице...

...Са жељом да се нови вид превоза популаризује међу грађанима у току септембра месеца предвиђен је промотивни период када ће превоз за све категорије корисника бити бесплатан. Након промотивног периода, од октобра месеца, ''Градска железница – БГ ВОЗ нови градски превоз '' ће бити укључена у Интегрисани тарифни систем 1, што значи да ће се за превоз користити све врсте карата (маркице, појединачне и бесплатне карте) које важе у постојећем тарифном систему.  Ефикасан, поуздан и удобан превоз, према безбедносним стандардима за обављање јавног превоза путника, обезбеђује шест генерално ремонтованих електромоторних возова, капацитета 670 путника односно око 2.700 путника/сат. У циљу лакшег препознавања возова који се користе на линији од Новог Београда до Панчевачког моста, возови ће бити посебно означени.

У наставку погледајте детаљне мапе стајалишта на траси као и ред вожње:

 -  Стајалиште "Нови Београд"
 -  Стајалиште "Прокоп"
 -  Стајалиште "Карађорђев парк"
 -  Стајалиште "Панчевачки мост"

 -  Ред вожње


Линије Беовоза за Инђију, Панчево, Ваљево и Младеновац су у надлежности предузећа ЈП ''Железнице Србије'' и нису у систему градске железнице, а у њима не важе карте и маркице ИТС-а.

Радно време линије је од 05.25 до 23.00 часова, са планираним интервалом слеђења:

 -  од 15 минута у вршном периоду (06.00-09.00 и 14.00-17.00 часова), односно
 -  од 30 минута у ванвршном периоду.

Планирана времена путовања на појединим деоницама су:

 -  од станице Нови Београд до Прокопа се може стићи за 6 минута,
 -  од станице Нови Београд до Карађорђевог парка за 9 минута,
 -  од станице Нови Београд до Вуковог споменика за 13 минута, 
 -  од станице Нови Београд до Панчевачког моста за 16 минута.

Пробни период функционисања и уходавања система трајаће до новог реда вожње за 2011. годину, а очекује се да систем пун ефекат достигне наредне године.

На траси од Новог Београда до Панчевачког моста се налази следећих пет железничких станица које су опслужене линијама јавног градског превоза:

 ''Нови Београд'', где остварује везу са ЈГС-ом преко линија бр. 67, 69, 89, 94, 95, 7, 9, 13;
• ''Београд /центар/''- Прокоп – новом линијом јавног градског превоза бр. 34л се остварује веза са линијама бр. 40, 41, 42, 49, 59, 78, 94;
• ''Карађорђев парк'', где остварује везу са ЈГС-ом преко линија бр. 17, 18, 30, 31, 33, 39, 42, 46, 47, 48, 55, 59, 78, 9,10 и 14;
• ''Вуков споменик'', где остварује везу са ЈГС-ом преко линија бр. 25, 25П, 26, 27, 27Л, 32, 65, 74, 2, 5, 6, 7, 12, 14;
• ''Панчевачки мост'', где остварује везу са ЈГС-ом преко линија бр. 16, 23, 32E, 33, 35, 37, 43, 48, 58, 95, 96.

Од 01. септембра 2010. године Дирекција за јавни превоз уводи нову линију јавног градског превоза бр. 34л којом се остварује веза станице Прокоп са аутобуским и тролејбуским линијама у Булевару кнеза Александра Карађорђевића.
Траса линије:

ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА ''БЕОГРАД ЦЕНТАР'' – Гучевска (окретница) – Интерна саобраћајница – Булевар кнеза Александра Карађорђевића – Болница ''Др Драгиша Мишовић''.
Линија користи сва постојећа стајалишта на траси. На линији ће саобраћати минибус возило у интервалу од 15 минута у периоду вршног оптерећења а 30 минута у периодима ван вршног оптерећења.

Како се мрежа линија ''Градске железнице – БГ ВОЗ нови градски превоз'' буде развијала и ширила Дирекција за јавни превоз пратиће потребе корисника и кориговати трасе осталих линија јавног превоза и микролокације стајалишта у функцији боље опслужености.

Почетак функционисања ''Градске железнице – БГ ВОЗ нови градски превоз'' је од изузетног значаја за Београд нарочито у периоду извођења радова на реконструкцији моста Газела, јер омогућава поуздан и брз прелазак са једне на другу страну реке, а да при том поремећаји које изазива остали саобраћај не утичу на рад и редовност железнице.

Град Београд, уз подршку ЈП ''Железнице Србије'', грађанима нуди нов вид превоза који повећава укупан квалитет превозне услуге повезујући центре са обе стране реке, чиме се олакшава обављање свакодневних активности уз смањење времена путовања. С обзиром на предности које нови вид превоза пружа апелујемо на грађане да користе ''Градску железницу – БГ ВОЗ нови градски превоз'' којом ће се брзо, лако и удобно превести до жељеног одредишта.