ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Почела реализација пројекта „Зоне школе” ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за безбедност саобраћаја
петак, 17 мај 2013 15:20


Зона школеСекретаријат за саобраћај започео је реализацију пројекта „Зоне школе” и то најпре у окружењу Основне школе „Јован Ристић” у Борчи. Око овог објекта, различитим саобраћајно-техничким мерама и обележавањем и постављањем вертикалне и хоризонаталне сигнализације, остварена је већа безбедност у саобраћају ученика. У наредном периоду пројекат ће бити реализован у близини још десет основних школа.

– Постављено је 75 вертикалних знакова којима се обележава зона школе, на дванаест позиција уграђени су „лежећи полицајци”, постављено је девет поља пешачке заштитне ограде и десет натписа „ШКОЛА”. Такође, обележено је седам нових пешачких прелаза. Тако смо на недвосмислен начин пешаке усмерили куда да се безбедно крећу, а возаче успорили – казао је градски секретар за саобраћај Бојан Бован.
Пројекат „Зона школе” вредан је око 1,2 милиона динара, а један је од оних којима Секретаријат за саобраћај унапређује безбедност ђака. У претходном периоду додатно су обележени бројни пешачки прелази који нису били довољно осветљени, а ускоро се очекује и постављање специјалних камера на несемафоризованим пешачким прелазима, који ће детектовати прекршаје. Ова метода је превентивна, али сви они који буду направили саобраћајни прекршај биће наравно процесуирани, истакао је Бован.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописано је да је „зона школе део пута или улице која се налази у непосредној близини школе и као таква обележена је одговарајућом саобраћајном сигнализацијом. Брзина кретања возила у овој зони у насељу ограничена је до 30 km/h, а ван насеља до 50 km/h, у времену од 7 до 21 сат, осим ако саобраћајним знаком време забране није другачије одређено. У зони школе надлежни орган за саобраћај наложиће управљачу пута примену посебних техничких средстава за заштиту безбедности деце.”

Поред свих примењених мера, ОШ „Јован Ристић” прва је у Београду која је на паноу добила пројекат са обележеним свим оним што је урађено. Знакови су обележени бројевима, како би из ове школе на једноставан начин могли да обавесте надлежне у случају да неки знак буде оштећен или однет.