ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за информисање

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ „ЧИСТ ВАЗДУХ - ТИ СИ НА ПОТЕЗУ“.
од 16. до 22. септембра

Постер Европске недеље мобилности

Град Београд, Секретаријат за саобраћај у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, UNDP и Међународним удружењем за јавни превоз (UITP) и ове године активно учествује у кампањи  Европска недеља мобилности која се ове године одржава у периоду од 16. до 22. септембра под слоганом „Чист ваздух - ти си на потезу“.

Циљ кампање је промовисање смањења загађења ваздуха и промовисање смањења коришћења путничких  возила за кретање по граду и коришћење јавног градског превоза, бицикла и пешачења.


Активностима у оквиру Европске недеље мобилности желимо да подсетимо све наше суграђане колика је одговорност сваког појединца и колико свако од нас може да допринесе побољшању квалитета животне средине коришћењем алтернативних видова превоза уместо путничког аутомобила. Нарочито желимо да истакнемо да је од стране ЕУ 2013. година проглашена за „Европску годину чистог ваздуха“.


Учешћем у Европској недељи мобилности „Чист ваздух - ти си на потезу“ Град Београд се укључио у такмичење са преко 2 000 европских градова ко ће највише учинити на смањењу аерозагађења које потиче од аутомобила и промоцију коришћења алтернативних видова превоза, као што су јавни градски превоз, пешачење и вожња бицикла. Због тога апелујемо на све наше суграђане да од 16. до 22. септембра уместо аутомобила за свакодневна кретања користе јавни превоз, пешачење и вожњу бицикла.


Секретаријат за  саобраћај ће током Европске недеље мобилности организовати следеће aктивности (овде можете видети линкове:  активности 1 - активности 2):


1. Промовисање коришћења аутобуса (понедељак 16.09.2013.)

2. Промовисање коришћења БГ воза (уторак 17.09.2013.)

3. Промовисање вожње електричних бицикала ЈКП „Паркинг сервис“ (среда 18.09.2013 са почетком у 11 часова код СЦ Милан Гале Мушкатировић)

4. Промовисање Зоне 30 на доњем Дорћолу и Зоне успореног саобраћаја на Малом Калемгдану  (петак 20.9.2013 у 11:30 часова)

5. Промовисање вожње бицикла организујући промотивну бициклистичку вожњу на траси од Трга Републике преко кружног тока код општине Нови Београд до Ушћа (субота 21.09.2013 од 10 часова)

6. Промовисање пешачења организујући „Пешачку зону“ од Трга Славија до Трга Републике (недеља 22.09.2013. од 10 до 15 часова)


Такође представници Секретаријата за саобраћај  ће активно учествовати у свим осталим акстивностима које организује Делегација ЕУ у Србији и UNDP на тему смањења аерозагађења и алтернативне мобилности.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Галерија