ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Европска недеља мобилности – градски превоз као алтернативни вид превоза ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за информисање

Европска недеља мобилности – градски превоз као алтернативни вид превоза

Град Београд, у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, UNDP-ом и Међународним удружењем за јавни превоз (UITP) и ове године активно учествује у кампањи  „Европска недеља мобилности”, која се ове године одржава  под слоганом „Чист ваздух – ти си на потезу”. Секретар за саобраћај Бојан Бован, Хозе Антонио Гомез Гомез из Делегације Европске уније у Србији, и заменик сталног представника Програма Уједиљених нација за развој Јург Штаудман (Jurg Staudemann) провозали су се градским аутобусом и позвали суграђане да чувају ваздух и користе алтернативне видове превоза.
Секретар за саобраћај Бојан Бован рекао је да Београд, међу 2.000 градова у Европи, већ четири године учествује у обележавању оваквих догађаја.

–  Београд има око 600.000 регистрованих аутомобила који су велики загађивачи, а у шпицу чак 50 одсто укупне загађености производе аутомобили. Наша улога је да смањимо степен загађености у Београду. Град Београд је већ много тога урадио, замењена су 83 тролејбуса новим возилима, купили смо 30 нових трамваја, 10 гасних аутобуса, 52 нископодна аутобуса од домаћег произвођача „Икарбуса”, и све смо то крунисали уговором са „Соларисом” за набавку 200 аутобуса. Првих 55 је већ на улицама града и то су, како их зову, „екофрендли” аутобуси, јер је њихова емисија штетних гасова знатно мања. Ми покушавамо да и афирмацијом бициклистичког и пешачког саобраћаја понудимо суграђанима и неке друге видове који могу да им омогуће да од својих кућа дођу до радних места или где год је то потребно – истакао је Бован.

Хозе Антонио Гомез Гомез из Делегације ЕУ у Србији нагласио је да је циљ Европске недеље мобилности подизање нивоа свести грађана о разним видовима јавног превоза, као што су коришћење бицикла или пешачење.

– Као представници делегације ЕУ, подржавамо град Београд у жељи да унапреди јавни превоз и алтернативне облике превоза. Београд је ове године одлучио да се придружи заједници више од 40 држава широм Европе у обележавању недеље мобилности, чија је тема управо чистији ваздух односно одбрана од такозваног тихог убице. Јавни превоз у европским градовима сваке године проузрокује смрт у више од 350.000 случајева, а 55 одсто свих економских трошкова је повезано са загађењем околине. Подижемо ниво свести грађана да оставе аутомобиле код куће и иду на посао превозом и тако дају допринос чистијој животној средини и мањем броју несрећа у саобраћају, али и да допринесу сопственој форми и здрављу – рекао је он.
Према његовим речима, промоција алтернативних облика превоза доноси и одређене економске користи, подстиче зелену економију и отвара нова радна места.

Заменик сталног представника Програма Уједињених нација за развој Јург Штаудман позвао је суграђане да користе алтернативне видове превоза и истакао да он сваког јутра на посао иде превозом.
Секретаријат за саобраћај апелује на суграђане да, уместо аутомобиле за свакодневно кретање од 16. до 22. септембра користе јавни превоз, пешаче и возе бицикле.

Овај секретаријат ће током Европске недеље мобилности организовати следеће активности: промовисање коришћења аутобуса, БГ воза, вожње електричних бицикала ЈКП „Паркинг сервис” (четвртак, у 11 часова код СЦ „Милан Гале Мушкатировић”), Зоне 30 на доњем Дорћолу и Зоне успореног саобраћаја на Малом Калемегдану (петак, у 11.30 часова), затим вожње бицикла организујући промотивну бициклистичку вожњу на траси од Трга републике преко кружног тока код општине Нови Београд до Ушћа (субота, од 10 часова), као и промовисање пешачења организујући „Пешачку зону од Трга Славија до Трга републике” (недеља, од 10 до 15 часова).

Такође, представници Секретаријата за саобраћај ће учествовати у свим осталим активностима које организују Делегација ЕУ у Србији и UNDP на тему алтернативне мобилности и смањења аерозагађења.

Галерија фотографија