ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Европска недеља мобилности – бицикл као алтернативни вид превоза ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за информисање

Европска недеља мобилности – бицикл као алтернативни вид превоза
Акција „Паркирај и бициклирај” Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис” добра је могућност да се смањи број аутомобила у центру града, као и загађење околине, рекао је секретар за саобраћај Бојан Бован приликом промотивне вожње електричним бициклом у оквиру Европске недеље мобилности.– На локацијама на којима „Паркинг сервис” има постављене бицикле, а то су паркиралишта на Ади Циганлији, код „Сава центра” и СЦ „Милан Гале Мушкатировић”, суграђани могу паркирати своје возило и електричним бициклима у центру града завршити своје послове. Сви ови бицикли када се преузму могу се оставити на било ком паркиралишту ЈКП „Паркинг сервис”. Очекујемо да ћемо на овај начин афирмисати вожњу бициклима и да ћемо смањити аерозагађење, а то је једна од порука овогодишње Европске  недеље мобилности, „Чист ваздух – ти си на потезу” – прецизирао је Бован.Директор ЈКП „Паркинг сервис” Бобан Ковачевић казао је да се електрични бицикли користе за рекреацију и забаву, али и да је циљ да се они више користе да би се растеретио центар од аутомобила и смањило загађење.


– Возач на паркиралишту добије картицу којом само уз цену паркирања за свој аутомобил добије електрични бицикл и не трошећи бензин и не загађујући град може да заврши послове. Када заврши послове, возач врати бицикл на неко од наших паркиралишта и узме своје возило – прецизирао је он.
Град Београд, у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, UNDP-ом и Међународним удружењем за јавни превоз (UITP), учествује у кампањи  „Европска недеља мобилности”, која се, од 16. до 22. септембра, одржава  под слоганом „Чист ваздух – ти си на потезу”. Београд је међу 2.000 градова у Европи који учествују у обележавању догађаја који промовишу алтернативне видове превоза.Овај секретаријат ће током Европске недеље мобилности организовати следеће активности: промовисање Зоне 30 на доњем Дорћолу и Зоне успореног саобраћаја на Малом Калемегдану, затим вожње бицикла организујући промотивну бициклистичку вожњу на траси од Трга републике преко кружног тока код општине Нови Београд до Ушћа, као и промовисање пешачења организујући пешачку зону од Славије до Трга републике.

Галерија фотографија