ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА КОРИСНИКА PTV СОФТВЕРА ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за информисање

PTV USER GROUP MEETING BEOGRAD 2018.

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА КОРИСНИКА PTV СОФТВЕРА

sl 1

У организацији PTV групе из Карлсруеа, водеће светске компаније у области софтвера за планирање, моделовање и симулације саобраћаја и транспорта, у Београду се 11. и 12. октобра одржава Регионална конференција корисника PTV софтвера.

Конференција је почела у четвртак, 11. октобра у 10 часова у просторијама Градске управе града Београда у улици Краљице Марије бр. 1 (мала сала на 20 спрату).

Поменути софтвер се користи у више од 2.500 градова у свету, од Лондона, преко Берлина до Москве и Њујорка, док град Београд у оквиру Секретаријата за саобраћај користи PTV софтвер од 2002. године.

На конференцији учествују водећи саобраћајни стручњаци из Србије и региона, као и Немачке, Русије и Пољске, који ће представити коришћење PTV софтвера на примеру планирања и управљања саобраћајем у Москви, Лондону, Берлину, Београду и региону.

Домаћини конференције су Секретаријат за саобраћај, уз PTV партнере из региона: ЦЕП (Центар за планирање урбаног развоја) из Београда и Appia d.o.o из Љубљане. Конференцију је отворио Душан Рафаиловић, градски секретар за саобраћај, Ђорђе Милић, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре уз представнике организатора: Владимир Воротовић (PTV Немачка), Karsten McFarland (PTV Аустрија) и Зоран Рубињони (ЦЕП).

ЦЕП (Центар за планирање урбаног развоја) се већ 40 година бави планерским и урбанистичким пословима и заступник је PTV групе за Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину још од деведесетих година.

Appia d.o.o је партнер PTV групе за Словенију, Хрватску и БЈР Македонију.

PTV група са седиштем у Карлсруеу је од прошле године у власништву Porsche SE холдинга, такође власника Volkswagen групе познате по аутомобилским брендовима ВW, Ауди, Шкода, Lamborghini, Porsche, Scania, MAN, итд. Започели су производњу софтвера за планирање саобраћаја још крајем седамдесетих година прошлог века. Познати су по програмима PTV Visum (планирање и прогнозирање саобраћаја и транспорта), PTV Vissim (микросимулације саобраћајних токова), PTV Viswalk (симулације пешачких кретања које се примењују код пројектовања аеродрома, метросистема, железничких станица, терминала и пешачких зона) и PTV Optima (управљање и моделовање саобраћаја у реалном времену). Ови софтвери су постали незаобилазни алати у пословима планирања, пројектовања и управљања саобраћајем од регионалних планова путне и железничке мреже преко генералних планова градова до микросимулација рада раскрсница. Такође су коришћени на великим саобраћајно-транспортним пројектима попут Олимпијаде у Лондону 2012. године или изради Европског транспортног модела (TRIMODE) који представља сва кретања путничког и теретног саобраћаја у Европској Унији.

sl 2

Београд је један од првих европских градова у коме су примењени PTV софтвери. Значајни пројекти у којима су коришћени PTV алати су рад на Генeралном плану Београда, Транспортни модел Београда, Смартплан града Београда, планови и пројекти главних градских саобраћајница, планови метро система за Београд, пројекти развоја јавног градског саобраћаја, као и студије пешачких зона.

Такође, у оквиру Секретаријата за саобраћај функционише Одељење за светлосну сигнализацију и саобраћајно моделовање, чији саставни део представља и Центар за управљање саобраћајем. Саобраћајни инжењери овог Центра у свакодневном раду спроводе процедуре саобраћајног моделовања и прогнозирања транспортних потреба коришћењем софтверских апликација из PTV пакета у циљу што квалитетнијег управљања радом светлосне сигнализације на уличној мрежи града Београда.

PTV софтвер примену налази и у истраживачким пројектима и настави на саобраћајним факултетима у Београду, Загребу, Љубљани, Новом Саду, Ријеци, итд.