ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Безбедност саобраћаја


Пречице:
1. Активности одељења у 2009. годиниСаопштење за јавност савета за безбедност саобраћаја ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за безбедност саобраћаја
уторак, 20 септембар 2016 14:45

Поводом  21. септембара 2016. године, првог дана на европским путевима без погинулих лица у саобраћајним незгодама који се обележава у оквиру Европске недеље кретања (European Mobility Week) која траје од 16. до 22. септембра, са циљем да се повећа безбедност свих учесника у саобраћају Савет за безбедност саобраћаја града Београда издаје Саопштење које можете погледати ОВДЕ.

 
Обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за безбедност саобраћаја
петак, 14 новембар 2014 14:16

Дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележава се у великом броју земаља света као сећање на све настрадале. Обележавањем Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода намера је да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

У Републици Србији, ове године, Светски дан сећања обележава се 16. новембра. Тим поводом  ће се на платоу испред Градске скупштине одржати више перформанса са симболиком овог дана. Ове године у организацију су укључени сви субјекти који су препознати као значајни у систему управљања безбедношћу саобраћаја. Допринос у одржавању и квалитету организацијe перформанса, својим активним учешћем и потпуном подршком, дали су и Град Београд и Секретаријат за саобраћај.
Поводом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, 16. новембра, градоначелник града Београда, др Синиша Мали, потписаће Декларацију о безбедности, којом ће се обавезати на одговорно и етичко понашање у саобраћају.

Саопштење АБС у целости можете погледати ОВДЕ
Декларацију о безбедности можете погледати ОВДЕ

 
АПЕЛ ЗА СМАЊЕЊЕ СТРАДАЊA ПЕШАКА ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за безбедност саобраћаја
понедељак, 04 новембар 2013 16:25

Секретаријат за саобраћај, због повећањог броја страдања пешака на београдским улицама последњих недеља, позива све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе и саобраћајну сигнализацију.

У циљу подизања нивоа безбедности саобраћаја, спровели смо низ техничко регулативних мера у циљу заштите учесника у саобраћају са посебним освртом на пешаке: изградили смо пешачке пасареле, осветлили критичне пешачке прелазе, семафоризовали опасне раскрснице.

Према подацима Управе саобраћајне полиције за Град Београд и упоредном анализом страдања пешака, за период јануар-октобар 2012.године, када је смртно страдало 42 пешака и тешко повређено 219 пешака у односу на исти период  2013.године када је смртно страдало 36 пешака и тешко повређено 202 пешака, констатујемо да су спроведене мере дале резултате у смањењу броја страдања пешака.

Опширније...
 
Почела реализација пројекта „Зоне школе” ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за безбедност саобраћаја
петак, 17 мај 2013 15:20


Зона школеСекретаријат за саобраћај започео је реализацију пројекта „Зоне школе” и то најпре у окружењу Основне школе „Јован Ристић” у Борчи. Око овог објекта, различитим саобраћајно-техничким мерама и обележавањем и постављањем вертикалне и хоризонаталне сигнализације, остварена је већа безбедност у саобраћају ученика. У наредном периоду пројекат ће бити реализован у близини још десет основних школа.
Опширније...
 
Безбедност деце у саобраћају ПДФ Штампа Eл. пошта
 
 
Компаративна анализа података о броју погинулих лица на милион становника у 14 земаља ЕУ и Републике Србије, показује да је Република Србија далеко од најуспешнијих земаља, тј. да 2 пута више становника на милион становника погине на нашим путевима у односу на најбоље земље. Када је реч о броју погинуле деце на милион деце, може се уочити да су деца у Републици Србији око 2,5 пута угроженија у саобраћају него њихови вршњаци у Шведској, односно скоро 2 пута угроженија од просека Еу /14 земаља.
Стање безбедности деце у Београду је унапређено у односу на период пре десетак година (у 2005. години је чак и остварена „Визија 0“ погинуле деце пешака у саобраћају). Анализа показатеља безбедности деце у саобраћају у Београду,у периоду од 2002-2006. године, указује следеће: да је дошло до смањења броја настрадале деце пешака у саобраћају у Београду, али и до повећања броја осталих незгода са децом (незгоде са децом бициклистима, путницима и возачима);
  1. да је највише деце страдало у јуну, затим у мају и септембру, као и да је најмање деце страдало петком;
  2. да је највише деце страдало у вечерњим сатима (између 18 и 19 часова) и подневним (између 13 и 14 часова), а да је најмање деце страдало током ноћи (у времену од 00 до 06 часова);
  3. да је највише деце настрадало са 8, затим 9 и 11 година старости;
  4. да је процентуално учешће настрадалих пешака – дечака у саобраћају 55%;
  5. да је највеће смањење броја настрадале деце пешака остварено у случају трчања деце са десне и леве стране преко коловоза и то ван обележеног пешачког прелаза;
  6. једина ситуација код које је дошло до повећања броја настрадале деце јесте ходање деце са леве стране ван обележеног пешачког прелаза.


Анализом показатеља безбедности деце у саобраћају по оштинама, уочено је да је најмањи број настрадале деце био у општинама Сопот (9), Барајево (13), и Обреновац (41). Највише деце је страдало у општинама Палилула (233), Вождовац (220) и Нови Београд /219/. Највећи број деце пешака настрадао је на општинамаПалилула /161/, Вождовац /157/ и Нови Београд /152/. Опао је број настрадале деце у Београду за око 36% /са 2541 на 1632/, настрадале деце ПЕШАКА за око 40% (са 1899 на 1139).
Дошло је до знатног смањења броја настрадале деце ПЕШАКА на претходно идентификованим локацијама повећаног страдања деце пешака у саобраћају – за око 52% (са 762 на 367) !!!
Приликом анализе локација повећане угрожености деце у саобраћају, уочено је следеће: да је до највећег смањења број а настрадале деце (апсолутне вредности) дошло на локацијама: зона Карабурма (за 34 мање настрадала детета), Булевар краља Александра (-25) и зона Звездара (-23).
На осам локација које су у првом периоду биле у групи најугроженијих значајно је смањен број настрадале деце тако да више нису међу најугроженијим локацијама ул. Краља Милана, Панчевачки пут, Макензијева, зона Петлово брдо, Булевар војводе Мишића, Вртларска, Француска и Студентска. На само три локације (Булевар Михајла Пупина, Макензијева и Војводе Степе – Кумодраж) није дошло до смањења броја настрадале деце. Идентификовано је пет нових локација угрожености деце у саобраћају: Јурија Гагарина, Трговачка, зона Ресник, Паунова – Баштованска и Булевар Ослобођења Јајинци.
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL