ИНФОРМАТОР

БАнер информације за инвалиде


Време у Београду

Сектор за безбедност саобраћаја и информисање


Кампања "За бољи и безбеднији саобраћај у Београду" ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за информисање
уторак, 01 септембар 2009 16:08

Секретаријат за саобраћај наставља са кампањом "За бољи и безбеднији саобраћај у Београду". Слоган у наставку кампање гласи:

САОБРАЋАЈНИ ПРОПИСИ ПОСТОЈЕ С РАЗЛОГОМ!

а теме којима се тренутно бавимо односе се на:

 1. Неприлагођену брзину,


 1. Конзумирање алкохола пре или за време вожње
  ...
Опширније...
 
Безбедност деце у саобраћају ПДФ Штампа Eл. пошта
 
 
Компаративна анализа података о броју погинулих лица на милион становника у 14 земаља ЕУ и Републике Србије, показује да је Република Србија далеко од најуспешнијих земаља, тј. да 2 пута више становника на милион становника погине на нашим путевима у односу на најбоље земље. Када је реч о броју погинуле деце на милион деце, може се уочити да су деца у Републици Србији око 2,5 пута угроженија у саобраћају него њихови вршњаци у Шведској, односно скоро 2 пута угроженија од просека Еу /14 земаља.
Стање безбедности деце у Београду је унапређено у односу на период пре десетак година (у 2005. години је чак и остварена „Визија 0“ погинуле деце пешака у саобраћају). Анализа показатеља безбедности деце у саобраћају у Београду,у периоду од 2002-2006. године, указује следеће: да је дошло до смањења броја настрадале деце пешака у саобраћају у Београду, али и до повећања броја осталих незгода са децом (незгоде са децом бициклистима, путницима и возачима);
 1. да је највише деце страдало у јуну, затим у мају и септембру, као и да је најмање деце страдало петком;
 2. да је највише деце страдало у вечерњим сатима (између 18 и 19 часова) и подневним (између 13 и 14 часова), а да је најмање деце страдало током ноћи (у времену од 00 до 06 часова);
 3. да је највише деце настрадало са 8, затим 9 и 11 година старости;
 4. да је процентуално учешће настрадалих пешака – дечака у саобраћају 55%;
 5. да је највеће смањење броја настрадале деце пешака остварено у случају трчања деце са десне и леве стране преко коловоза и то ван обележеног пешачког прелаза;
 6. једина ситуација код које је дошло до повећања броја настрадале деце јесте ходање деце са леве стране ван обележеног пешачког прелаза.


Анализом показатеља безбедности деце у саобраћају по оштинама, уочено је да је најмањи број настрадале деце био у општинама Сопот (9), Барајево (13), и Обреновац (41). Највише деце је страдало у општинама Палилула (233), Вождовац (220) и Нови Београд /219/. Највећи број деце пешака настрадао је на општинамаПалилула /161/, Вождовац /157/ и Нови Београд /152/. Опао је број настрадале деце у Београду за око 36% /са 2541 на 1632/, настрадале деце ПЕШАКА за око 40% (са 1899 на 1139).
Дошло је до знатног смањења броја настрадале деце ПЕШАКА на претходно идентификованим локацијама повећаног страдања деце пешака у саобраћају – за око 52% (са 762 на 367) !!!
Приликом анализе локација повећане угрожености деце у саобраћају, уочено је следеће: да је до највећег смањења број а настрадале деце (апсолутне вредности) дошло на локацијама: зона Карабурма (за 34 мање настрадала детета), Булевар краља Александра (-25) и зона Звездара (-23).
На осам локација које су у првом периоду биле у групи најугроженијих значајно је смањен број настрадале деце тако да више нису међу најугроженијим локацијама ул. Краља Милана, Панчевачки пут, Макензијева, зона Петлово брдо, Булевар војводе Мишића, Вртларска, Француска и Студентска. На само три локације (Булевар Михајла Пупина, Макензијева и Војводе Степе – Кумодраж) није дошло до смањења броја настрадале деце. Идентификовано је пет нових локација угрожености деце у саобраћају: Јурија Гагарина, Трговачка, зона Ресник, Паунова – Баштованска и Булевар Ослобођења Јајинци.
 
Кампања Секретаријата за саобраћај - ДА СЕ КРЕЋЕ ПДФ Штампа Eл. пошта

 

Секретаријат за саобраћај покренуо је кампању са слоганом "ДА СЕ КРЕЋЕ". Кампања је покренута са следећим циљевима:

 1. повећање броја пешака и броја путовања јавним превозом на рачун индивидуалног превоза (детаљније...)
 2. увођење комуналног реда у заустављању и паркирању возила (детаљније...)
 3. унапређење безбедности деце у саобраћају (детаљније...)
 4. побољшање стања безбедности мотоциклиста (детаљније...)
 5. равноправно учешће у саобраћају особа са инвалидитетом(детаљније...)
 6. смањење броја саобраћајних незгода.

Комуникациони циљеви

 1. Повећање свести грађана о значају саобраћајне културе (поштовање и подржавање примене саобраћајних прописа)
 2. Подизање свести о проблемима функционисања саобраћаја и безбедности учесника у саобраћају
 3. Мотивисање учесника у саобраћају на промене понашања које које није ускладу са правилима безбедног учешћа у саобраћају
 4. Развијање свести о могућности утицаја појединца на општу безбедност саобраћаја и његово функционисање.

 

 
Возачи, имајте на уму никада нисте сами на друму ПДФ Штампа Eл. пошта
Сектор за безбедност саобраћаја и информисање - Одељење за безбедност саобраћаја

 

Секретаријат за саобраћај, осим надлежности спровођења управљачких и техничко-регулативних мера, реализује и друге активности које утичу на повећање нивоа безбедности саобраћаја у Београду. Наведене активности су углавном кампање путем којих се промовише безбедно учешће у саобраћају, у првом реду промоцијом поштовања саобраћајних прописа.
Као приоритетна активност, због великог броја саобраћајних незгода са учешћем бицикала са мотором и мотоцикала, Секретаријат за саобраћај је израдио промотивни летак који је намењен учесницима у саобраћају, а односи се на безбедност ''двоточкаша'', односно бицикала са мотором и мотоцикала. 
Циљ израде и поделе летака је да се возачима моторних возила укаже на следеће чињенице:

 1. да је на уличној мрежи Београда све већи број бицикала са мотором и мотоцикала...
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 21 22 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL