Архива догађаја

Назад

Саопштење за медије - Јун у знаку кампање „Заштитимо пешаке!“

                          Саопштење за медије - Јун у знаку кампање „Заштитимо пешаке!“

sl 3

Кампања ''Заштитимо пешаке'' Савета за безбедност саобраћаја - Секретаријата за саобраћај, почиње 1. јуна емитовањем истоименог видео спота на националним телевизијама.

Основна порука спота је ''Саобраћајне незгоде се не дешавају другима!''


 Град Београд улаже значајна средства за побољшање саобраћајне инфраструктуре, односно за модернизацију уличне мреже. То подразумева модернизацију саобраћајне сигнализације и опреме, нарочито у зонама са повећаним присуством деце и пешака. Поменуте активности ће се наставити и у наредном периоду, како би се утицај фактора пута и окружења на ризик настанка саобраћајних незгода, свео на најмању могућу меру.
Резултате систематичног рада на унапређењу безбедности саобраћаја осликавају чињенице да се, у последњих десет година, просечно годишње, број тешко повређених смањује за 30, а број погинулих у саобраћају, смањује за 10 лица.
2017. године број погинулих у саобраћају у Београду је, по први пут, испод 100.
Када је у питању структура настрадалих учесника у саобарћају, у Београду, слично европским градовима приближне величине, пешаци представљају категорију учесника која је најугроженија, тако да готово сваки четврти погинули учесник у саобраћају - ПЕШАК!
Такво стање је неприхватљиво!
sl 2У циљу  решавању овог изузетно великог проблема, град Београд је донео одлуку да, поред инвестирања у квалитет уличне мреже, своје активности усмери и на значајан ресурс за унапређење безбедности који представљају сами учесници у саобраћају, односно њихово понашање, разумевање правила и прописа и њихово прихватање са свешћу да су прописи успостављени у њиховом најбољем интересу.

 

На другој страни пешаци могу највише да ураде за унапређење сопствене безбедности, пре свега поштујући саобраћајне прописе када је у питању правилно кретање и прелазак  улице.
Пешаци су дужни да покажу намеру да пређу улицу, као и да на коловоз ступе тек када се увере да то могу да учине на безбедан начин. То, заправо значи, обавезу свих учесника у саобраћају да предузму све да се саобраћајне незгоде не дешавају.
Овим путем позивамо грађане и целокупну јавност, да посете фејсбук страницу ''Заштитимо пешаке'' и подрже кампању. Позивамо све Београђане да покажу емпатију према жртвама саобраћајаних незгода, јер се саобраћајне незгоде не дешавају другима, а последице трпимо сви заједно, као појединци и као друштво.
Несебичан допринос и помоћ на терену приликом снимања видео спота, дали су и припадници Министарства унутрашњих послова и Градског завода за хитну медицинску помоћ, којима смо узузетно захвални на сарадњи.
Нарочиту захвалност за исказани алтруизам и помоћ у реализацији кампање, дугујемо главним протагонистима видео спота, нашим познатим глумцима Драгану Мићановићу и Николи Ивачкову.

Видео спот можете погледати - овде