Архива догађаја

Назад

Европска недеља мобилности 2020.

                          Европска недеља мобилности 2020.

Поштовани суграђани, 


као што вам је познато, ближи се почетак овогодишње Европске недеље мобилности од 16. до 22. септембра. 

Надамо се да сте већ припремили нацрте програма дешавања у вашој општини/граду.


Као што смо најавили, ове године смо желели да предложимо заједничку активност за све градове и општине из Србије које обележавају Европску недељу мобилности.
Наиме, пошто је ова, 2020. година по много чему специфична, многе јединице локалне самоуправе можда неће бити у могућности да организују масовнија окупљања грађана ни у затвореном ни на отвореном. У циљу остваривања комуникације са грађанима, припремили смо онлајн анкету за грађане са питањима у вези проблематике саобраћаја у градовима и општинама.

Циљеви спровођења ове активности су:
-    отпочињање дијалога са грађанима на тему одрживе урбане мобилности
-    скретање пажње јавности на проблеме који су у вези са саобраћајем и загађењем ваздуха у градовима
-    поређење стања и ставова грађана у различитим градовима и општинама у Србији
-    прикупљање основних/полазних података о начинима кретања у градским срединама.

Носиоци активности су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Стална конференција градова и општина, у партнерству са градовима и општинама које обележавају Европску недељу мобилности.


Анкета је анонимна и намењена је грађанима свих узраста. Одговори из анкете скупљаће се на јединственом месту, да би, након завршетка анкете, били разврстани по општинама и градовима и послати назад вама на анализу и даље коришћење. Планирано је да анкета за грађане буде отворена у периоду од 16.септембра до 30. септембра 2020. године. 
Верујемо да ће вам резултати анкете бити од користи приликом доношења одлука о планирању саобраћаја и даљем развоју ваших градова и општина.

 

Детаљније информације у вези са Европском недељом мобилности можете сазнати на сајту Сталне конференције градова и општина