Архива догађаја

Назад

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2018

                          Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2018

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода ове године се обележава под слоганом "Путеви причају приче" и повезан је са другим стубом ''Безбеднији путеви и мобилност'' Декаде акције за безбедност саобраћаја 2011-2020, проглашене од стране Генералне скупштине УН.

Град Београд се и ове године придружује глобалној манифестацији обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

Желимо да одамо пошту жртвама саобраћајних незгода и изразимо саосећање и солидарност са њиховим породицама.

Губици живота и повреде на путевима су трауматични догађаји, чији је утицај дуготрајан, како на саме жртве саобраћајних незгода, тако и на њихове породице и окружење.

Саобраћајне незгоде, међутим, не представљају појединачне трауме. Њихове последице утичу на смањење укупних потенцијала нашег друштва и зато се тичу свих нас, а нарочито носилаца одговорности у систему безбедности саобраћаја.

И поред значајних активности на пољу промоције безбедности саобраћаја, односно на промени навика, ставова и понашања учесника у саобраћају, унапређење стања уличне мреже представља тежиште активности Савета за безбедност саобраћаја и Секретаријат за саобраћај града Београда.

Свесни смо чињенице да су путеви, односно њихово постојање и стање одраз стања и потенцијала за развој сваке заједнице.

У складу са тим, све наше активности су усмерене ка томе да се обезбеди боља повезаност и равномеран развој свих делова града, али и да се побољша квалитет саобраћаја, а нарочито ниво безбедности саобраћаја на постојећој уличној мрежи.

Посебна пажња посевећена је најугроженијим категоријама учесника у саобраћају, међу којима је безбедност деце апсолутни приоритет.

Путеви и улице су више од просте везе између два места. Они причају приче, неке од њих су трагичне и вредне су памћења и помињања.

Памтећи и помињући трагичне догађаје на путевима негујемо колективну свест и одговорност за садржај будућих прича које ће причати наши путеви.

Саобраћајне незгоде са трагичним последицама догађају се чак и на најмодерније изграђеним и опремљеним путевима и улицама. Најчешћи узрок је управо поступање учесника у саобраћају.

Позивамо све учеснике у саобраћају да својим поступањем помогну нашим путевима да трагичне приче замене срећним причама о одласцима и повратцима о кретању и сусретању.