Архива догађаја

Назад

Сваки дан је 1. септембар

                          Сваки дан је 1. септембар

 

Секретаријат за саобраћај je покренуо кампању под називом ”Сваки дан је 1. септембар” са циљем скретања пажње на потребу сталне бриге за безбедност деце, а нарочито ђака као најугроженије категорије учесника у саобраћају.

 

 

Уобичајена еуфорија присутна je у породици, али и у целом друштву, пред сам почетак школске године који је традиционално везан за 1. септембар. Тада је пажња родитеља, oсталих учесника у саобраћају, јавности, надлежних служби и медија, практично целог друштва усмерена на чин почетка школске године.

Међутим, како време одмиче, пажња јавности, односно фокус на тему безбедности деце на путу од куће до школе, опада, што је неприхватљиво јер се тиме, природно, повећава ризик страдања деце.

 

Сваки дан је 1. септембар - заштитимо пешаке

 

Управо та чињеница је била разлог да Секретаријат за саобраћај покрене Кампање, чија је основна идеја да се током читаве године, безбедност деце не запоставља, јер деца свакога дана изнова крећу у школу и бивају изложена ризику страдања у случају да било коме у систему безбедности, почев од родитеља, преко возача до наделжних служби опадне пажња.      

Подразумева се да су једна од најзначајнијих циљних група којима је Кампања усмерена, возачи односно њиховао пажња и поштовање прописаног ограничења брзине кретања, нарочито у ''зонама школа'' у којима је брзина кретањеа возила ограничена до 30 км/час.