Архива вести

Назад

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

                                                     ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Весић је подсетио да је Град Београд пре две и по године покренуо акцију у којој су утврђене „саобраћајне црне тачке” у зонама школа и да је од тада уређено 110 њих.

–  То значи да смо или поставили лежеће полицајце, поставили семафор или смо решили то на неки трећи начин. У сваком случају смо покушали да заштитимо децу и резултати показују да је ту сада мање инцидената. Сваке године око 15.000 првака прође кроз обуку о безбедности у саобраћају – истакао је Весић на догађају који је почео минутом ћутања.

Будући да у граду има све више мотоциклиста и бициклиста, који су посебно угрожени, Весић је најавио улагање у бициклистичке стазе. 

–  Свака нова улица која се реконструише, где год је то могуће имаће бициклистичку стазу, то ће се односити на Рузвелтову улицу, Булевар ослобођења и друге улице – навео је градски менаџер.

Председник Савета за безбедност саобраћаја Града Београда Душан Рафаиловић рекао је да је то тело основано како би се на квалитетан начин планирале, координисале и спроводиле све активности на унапређењу безбедности саобраћаја на територији престонице. 

Никада нећемо моћи да кажемо да смо задовољни докле  год у нашим табелама имамо попуњено поље на којем пише – број страдалих. На дан када се сећамо оних који су настрадали у саобраћају, истичемо да унапређење безбедности саобраћаја није могуће постићи само радом надлежних институција  и зато се обраћамо нашим суграђанима с молбом да својим понашањем у саобраћају помогну да наш Београд учинимо безбеднијим за све нас – нагласио је Рафаиловић.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да не можемо бити потпуно задовољни, али морамо бити свесни да постоје одређени помаци. 

– Не треба заборавити да је пре 25 година број жртава на српским путевима износио близу 2.000 а пре шест, седам година година око 800 и 900 – рекао је Ребић и додао да тренд показује да ће их ове године бити између 550 и 600.

Он је подсетио да МУП у континуитету врши појачану контролу саобраћаја и да се последњих година пред надлежним судовима процесуира око милион лица. Очекује да ће саобраћајна полиција радити не само репресивно већ и превентивно.

Директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић подсећа да су саобраћајне незгоде несреће за читаве породице.

– У малом броју случајева саобраћајна незгода буде сплет несрећних околности, нажалост у највећем броју случајева саобраћајна незгода је одраз несавесног понашања у саобраћају – упозорила је она.

Милошевићева је истакла да сви који раде на подизању свести о безбедности у саобраћају треба да разговарају са људима и подсете их да саобраћајни прописи не треба да се поштују само како их не би казнила полиција, већ да би себе сачували.

– Чувајући себе, чувамо и друге – рекла је она и указала на кампању агенције „Никад немој”, која би требало да смањи број жртава.

На обележавању Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, присутнима се обратио и Митар Паликућа, стонотенисер и освајач бронзане медаље на Параолимпијским играма 2016. године, који је од последица повреда у саобраћајној незгоди постао особа с инвалидитетом. Он је апеловао на све учеснике у саобраћају да буду опрезни, јер због једне грешке, у једној секунди, може да се промени све.

Овогодишња глобална тема Светског дана сећања је “Активности од виталног значаја после саобраћајних незгода – медицинска нега, истрага и правосуђе”. Тим поводом Савет за безбедност саобраћаја уручио је признања институцијама и појединцима који се баве последицама саобраћајних незгода, пружају прву помоћ повређенима и спашавају животе. Признања су уручена: Министарству унутрашњих послова, Управи саобраћајне полиције, Управи за ванредне ситуације, Градском заводу за хитну медицинску помоћ, Ургентном центру КЦС, Прекршајном суду у Београду, Првом основном јавном Тужилаштву, као и новинарима Младену Мијатовићу и Мирку Алвировићу који својим професионалним извештавањем утичу на унапређење безбедности саобраћаја.